Bella, a tündéri segítség
Minden székesfehérvári óvodai csoport megkapja még karácsony előtt a Bella, a tündéri segítség című mesekönyvet. Elsőként a Tóvárosi Óvodának adták át Borján Márta könyvét a Szegényeket Támogató Alapítvány támogatásával, illetve a város Önkormányzatának hozzájárulásával az óvodai dolgozók is kaptak ajándékcsomagokat. 
 
 
A Bella, a tündéri segítség című mesekönyvben kilenc kedves és tanulságos történettel találkozhatnak a gyerekek verses mesék formájában. A többek között a karácsonyhoz, a télapóhoz, az anyák napjához, a majálishoz és a születésnaphoz kötődő történetnek Bella az egyik főhőse, az ő segítségével oldódnak meg a problémák az erdőben. Jóságáról, segítőkészségéről, nevelő szándékáról tesz tanúbizonyságot az állatokkal közös kalandjai során. Az Enigma 2001 kiadó gondozásában megjelent könyvet Borján Márta, a Polgárdi Általános Iskola tanára írta és Szabó István Attila illusztrálta.
A Szegényeket Támogató Alapítvány jóvoltából a kiadványból minden fehérvári óvodai csoport kap egy-egy példányt még a karácsonyi ünnepek előtt. Elsőként a Hosszúsétatéri Óvoda Tóvárosi Tagóvodájába juttatta el az alapítvány a kiadványokat az óvónőknek és a dajkáknak szóló ajándékcsomagokkal együtt, melyeket az Önkormányzat támogatásával állítottak össze a köszönetnyilvánítás jegyében.
Az óvodák rendkívül jelentős intézmények, hiszen a 3-6 év közötti gyerekek az idejük jó részét itt töltik, 6 éves korban pedig már kiforrott személyiséggel rendelkeznek. 2020-ban az óvodák szerepe még inkább felértékelődött, hiszen az önkormányzatoknak, az intézményeknek, a családoknak nagyon gyorsan kellett reagálniuk egy olyan helyzetre, amivel még nem találkoztak. Az óvónők, a dajkák sokszor erőn felül teljesítettek azért, hogy a szülők dolgozhassanak. A mesekönyv átadása is összefogás eredménye! – hangsúlyozta Dr. Zugor Zsuzsanna, a SZETA kurátora.
Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott minden óvodai dolgozónak a rendkívüli időszakban nyújtott teljesítményükért. Arról beszélt, hogy a tavaszi időszak nagyon nehéz volt, mert az óvodai rendszer nem a megszokott rend szerint működött, nyáron pedig teljes üzemben dolgoztak az intézmények. A gyerekekért, a családokért összehangolták a feladataikat és fenntartották a működésüket, ami a mai napig is így van. A mesekönyv hozzájárul a gyerekek neveléséhez és szocializációjához, ezáltal segít a szülőknek, az óvónőknek.
„Ez a karácsony most még inkább arról szól, hogy örömöt, mosolyt csaljuk a gyerekek arcára, mert túl sok feszültség veszi őket körül ebben az évben. Ez nem könnyű nekik, nekünk, felnőtteknek pedig mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a feszültség ne maradjon ott a gyerekek személyiségében. A karácsony várása, az együttlét, az ajándékok mind-mind hozzásegítik őket ahhoz, hogy túl tudjanak lenni a mostani nehéz időszakon.” – fogalmazott a város vezetője.
A felnőtteket és gyerekeket egyaránt próbára tevő időszakban még inkább fontos, hogy a kicsik lelkében lezajló folyamatokat megértsük, és érzelmi intelligenciájukat fejlesszük. Bennük is eluralkodhat a szomorúság, a feszültség, melyeket a felszínre kell hozni, és meg kell érteni. Fontos, hogy megtanítsuk őket arra, hogy tudják ezeket a kellemetlen érzéseket kezelni. Erre a legalkalmasabbak a mesék, bennük igazi emberi értékekkel találkozhatnak a gyerekek – hangsúlyozta Borján Márta, a könyv szerzője.
Tóth Ildikó, a Hosszúsétatéri Óvoda és a Tóvárosi Tagóvoda igazgatója köszönetet mondott a szerzőnek, az alapítványnak és az Önkormányzatnak egyaránt. Mint mondta, valóban próbára teszi őket a rendkívüli időszak, azonban az óvodájuk valamennyi dolgozója azért igyekszik, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséget érezzék a gyerekek. Többek között házon belül rendezik meg a korábban megtervezett programokat, és igyekeznek minél pozitívabban kezelni a nehéz helyzeteket, például azt is, ha egy gyermeknek a családjában beteg van, vagy karantén adódik.
 
Forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ
Fotó: Simon Erika
 
 
 
 
 
nyomtatás