Csengőszó-díj az Adni Jó Kupa Baráti Körnek
Csengőszó-díjban részesült 2020-ban az Adni Jó Kupa Baráti Kör Székesfehérváron. A Szegényeket Támogató Alapítvány elismerését az a szervezet, személy, esetleg baráti társaság kapja, aki az adott évben a legtöbbet tette az alapítvány tagcsaládjaiért. Az elismerést Dr. Zugor Zsuzsanna kurátor adta át Horváth Péternek a Fehérvári Civil Központban. 
 
„Látva a civil szerepvállalás lehetőségeit és korlátait is a szegénység kezelésében, vallom, hogy a szegénység csak összefogással, a polgárok, az önkormányzat és az állami szereplők együttes fellépésével mérsékelhető, de az is látszik, hogy az olyan nagyvárosokban, mint Fehérvár, a szegénység fogalma, a rizikócsoportok és az érintettek köre is jelentősen átalakul, változik. Az elmúlt több mint negyed évszázadban, a Szegényeket Támogató Alapítvány folyamatosan végezte azt a munkát, amelynek érdekében létrehozták az alapítók. A csapat időnként változott, de a feladat megmaradt: adományokat eljuttatni, programokat szervezni, közösségeket létrehozni és formálni – reményt adni a rászorulóknak. Minden alkalommal elmondom, mert mindig ugyanolyan fontos: egyedül nem boldogulnánk. Köszönjük minden segítőnknek, aki ruhával, tartós élelmiszerrel, egyéb hasznos holmival segít. Minden segítség számít – és minden segítségért hálásak vagyunk, támogatottjaink nevében is” – mondta Dr. Zugor Zsuzsanna kurátor az átadón.
A Csengőszó-díj 1999-ben került első alkalommal átadásra. 2015 óta hagyományosan minden évben tavasszal, az alapítvány születésnapi ünnepségén adják át, ezt a rendezvényt azonban a járványhelyzet miatt az idei éveben nem tudták megtartani. Az idő előre haladtával abban biztosak voltak az alapítvány munkatársai, hogy a Csengőszó-díj átadásáról az idei évben sem mondanak le. Így 2020 decemberében, szűk körben, de annál nagyobb szeretetben adták át az elismerést.
Az első Adni Jó Kupa 2016-ban került megrendezésre egy szűk baráti kör kezdeményezésére. Holló István azt kérte barátaitól, hogy ne ajándékot hozzanak születésnapjára, hanem az arra szánt összegből vegyenek élelmet a menhelyen élő állatoknak. Ezt a nemes gesztust gondolta tovább Horváth Péter, ebből lett hagyomány. A Baráti Kör kispályás focitornákat rendezett, dedikált sportmezeket árverezett el és adományokat gyűjtött az elmúlt évek során. Több alkalommal segítettek kisállatokon, több száz rászoruló családot és hátrányos helyzetű gyermeket tudtak adományban részesíteni, három beteg gyermek gyógyítására közel 5 millió forintot sikerült átadni, támogatták pénzadománnyal a mentősöket, és mozgássérült elektromos mopedet vásároltak egy ismerősnek.
A Szegényeket Támogató Alapítvány és az Adni Jó Kupa Baráti Kör immáron második alakalommal dolgozik együtt az adventi időszakban. Első alkalommal 2 éve találkoztak, akkor a gyűjtésüknek köszönhetően közel 300 család számára tudott tartós élelmiszercsomagot átadni az alapítvány, illetve a gyerekeket rengeteg édességgel és sok-sok játékkal sikerült meglepni.
A jelenlegi, immáron IX. Adni Jó Kupa a Covid-helyzet miatt nem került megrendezésre, de ez a helyzet sem tántorította el a baráti kör tagjait a tenni akarástól. 2020-ban a gyűjtés kezdeményezettjei nemcsak a családok és gyermekek, hanem az idős egyedülálló emberek is, így a torna megrendezése nélkül kezdtek gyűjtésbe a baráti kör tagjai. Gyűjtőpontokat alakítottak ki a város több pontján, mezeket árvereztek, fogadták az érkező adományokat és rótták a kilométereket, utaztak és vásároltak. Több mint egy hónapja nem sajnálva időt, energiát, pénzt dolgoznak azon, hogy az idei évben is sok családnak, gyermeknek és idős embernek tegyék szebbé a karácsonyát.
 
 
nyomtatás